Ce salariu are un criminalist în România şi care sunt principalele sarcini pe care le are de îndeplinit. Dacă te-ai întrebat vreodată acest lucru, iată răspunsul.
Criminaliştii se ocupă cu analizarea tuturor circumstanțelor în care a avut loc o crimă pentru a stabili cine este vinovatul. De asemenea, un criminalist se ocupă de întocmirea expertizelor și constatărilor, dar și de analizarea dovezilor de la locul faptei. Această procedură are loc atât la locul faptei, cât şi în laborator. El trebuie să caute și urme de dovezi, cum ar fi amprentele sau firele de păr.
Criminaliștii se mai ocupă și cu identificarea și stocare amprentelor folosind sistemele specifice și trebuie să se asigure că toate probele prelevate de la locul crimei sunt păstrate în condiții adecvate.
Aceştia au sarcina de a fotografia locul faptei din cât mai multe unghiuri pentru a stabili corect modul în care s-au petrecut lucrurile. După ce toţi paşii au fost făcuţi, ei au obligaţia de a le transmite superiorilor un raport cu toate dovezile.
Atribuțiile unui criminalist, conform profilului ocupațional oficial sunt:
Potrivit redacţia.ro, salariile criminaliștilor sunt clasificate în funcție de vechimea meseriei.
Un expert criminalist de gradul întâi cu 10 ani vechime în specialitate poate primi între 5791 RON și 7282 RON. Mai exact, cei cu o vechime între un an și cinci ani primesc prima sumă, iar cei care au vechime peste 20 de ani primesc peste 7000 RON.
Un expert criminalist de gradul doi, cu vechime în specialitate de șapte ani, poate primi între 5528 RON și 6844 RON.
Un expert criminalist de gradul trei, care are patru ani vechime în specialitate, poate avea un salariu de 5008 RON și poate ajunge până la 6229 RON, dacă are o vechime în funcție de peste 20 de ani.
Sursă foto: Arhivă Cancan